Suomi-Intia-Seura

Suomalais-intialainen yhteiskunta

Tervetuloa - Tervetuloa - स्वागतम

Suomi pähkinänkuoressa

Suomi on Pohjoismaa, joka sijaitsee Pohjois-Euroopassa. Suomi rajoittuu luoteessa Ruotsiin, pohjoisessa Norjaan ja idässä Venäjään, lännessä Pohjanlahteen ja etelässä Suomenlahteen ja Viroa vastapäätä. Suomen pinta-ala on 338 455 neliökilometriä, ja asukkaita on 5,6 miljoonaa. Helsinki on pääkaupunki ja suurin kaupunki. Viralliset kielet ovat suomi ja ruotsi, ruotsia puhuu äidinkielenään 5,2 % väestöstä. Suomen ilmasto vaihtelee etelän kosteasta mannerilmastosta pohjoisen viileään havumetsävyöhykkeeseen. Suomen maa-alue muodostuu pääsääntöisesti havupuumetsästä ja yli 180 000 rekisteröidystä järvestä.

Suomi oli enimmäkseen maatalousmaa 1950-luvulle asti. Toisen maailmansodan jälkeen Suomi teollistui nopeasti ja talous kehittyi merkittävästi. Suomi rakensi pohjoismaiseen malliin perustuvan hyvinvointivaltion. Vauraus lisääntyi nopeasti ja tulot asukasta kohden kasvoivat. Kylmän sodan aikana Suomi omaksui virallisen puolueettomuuspolitiikan.

Tärkeimmät kristilliset juhlapyhät ovat joulu, uudenvuodenpäivä, loppiainen, pääsiäinen, helatorstai, helluntai, juhannus ja pyhäinpäivä. Ei-kristillisiä juhlapäiviä ovat mm. vapunpäivä ja Suomen itsenäisyyspäivä.

Suurin osa maan suosituimmista festivaaleista järjestetään kesällä: Ruisrock, Provinssi, Ilosaarirock ja Pori Jazz, muutamia mainitakseni. Musiikki tapahtumien lisäksi kesä tarjoaa muitakin yleisötapahtumia, kuten Tampereen teatterifestivaalit, Seinäjoen tangomarkkinat ja Sodankylän elokuvajuhlat sekä Savonlinnan Oopperajuhlat.

Suomi on kärkisijoilla lukuisissa kansallisen suorituskyvyn mittareissa, kuten koulutuksessa, taloudellisessa kilpailukyvyssä, kansalaisvapauksissa, elämänlaadussa ja inhimillisessä kehityksessä. Suomi on valittu 2023 maailman onnellisimmaksi maaksi nyt kuusi kertaa peräkkäin.

Haluatko tietää lisää Intiasta?

Intia, virallisesti Intian tasavalta (Bhārat Gaṇarājya), sijatisee Etelä-Aasiassa. Se on pinta-alaltaan seitsemänneksi suurin maa ja maailman väkirikkain maa. Se rajoittuu etelässä Intian valtamereen, lounaassa Arabianmereen ja kaakossa Bengalinlahteen, ja sillä on maaraja Pakistanin kanssa lännessä, Kiinan, Nepalin ja Bhutanin kanssa pohjoisessa sekä Bangladeshin ja Myanmarin kanssa idässä. Intian valtamerellä Intia on Sri Lankan ja Malediivien läheisyydessä, Andamaanien ja Nikobaarien saarilla on meriraja Thaimaan, Myanmarin ja Indonesian kanssa. Intia on ollut vuodesta 1950 lähtien liittotasavalta, jota hallitaan demokraattisella parlamentaarisella järjestelmällä. Se on monikielinen ja monietninen yhteiskunta. Intian väkiluku kasvoi 361 miljoonasta (1951) yli 1,4 miljardiin vuonna 2023. Samaan aikaan Intian köyhyysaste on vähentynyt merkittävästi ja väestön lukutaito on noussut 16,6 prosentista 74 prosenttiin. Vuonna 1951 Intia oli verrattain köyhä maa, mutta siitä on tullut nopeasti kasvava suuri talous, tietotekniikkapalvelujen keskus ja sen keskiluokka kasvaa. Yli 50 % Intian asukkaista on alle 25-vuotiaita, ja vain 6,8% on yli 65-vuotiaita. Intialla on avaruusohjelma ja sen alus laskeutui kuuhun 2023.

Intialaisilla elokuvilla, musiikilla ja hengellisillä opetuksilla on yhä suurempi merkitys globaalissa kulttuurissa. Nykyään Intiassa puhutaan 22 virallisesti rekisteröityä kieltä. Vuonna 2001 tehdyn Intian väestönlaskennan mukaan Intiassa puhutaan 122 pääkieltä ja 1599 muuta kieltä. Muista lähteistä saadut luvut vaihtelevat kuitenkin pääasiassa siksi, että termien "kieli" ja "murre" määritelmissä on eroja.

Intia on festivaalien maa. Koko Intiassa on useita tärkeitä ja suosittuja festivaaleja ympäri vuoden. Tärkeimpiä festivaaleja ovat Diwali, Holi, Navratri, Durga Puja, Dussehra, Janmashtami, Ganesh Chaturthi ja Raksha Bandhan. Intian maa-alue on megadiversiteetti eli biologisesti rikasta ja siellä sijaitsee neljä biologisen monimuotoisuuden keskusta. Sen pinta-alasta 21,7 prosenttia on metsää. Intian kulttuurissa on perinteisesti suhtauduttu suvaitsevaisesti villieläimiin ja niiden elinolosuhteita tuetaan metsissä ja suojelluissa elinympäristöissä.